Zázračný uklid

Ahoj všichni,
 Ano už zase píšu o úklidu. Ale tentokrát to nebude o mých radách a typech. Tentokrát to bude recenze na nejlepší knihu.

Vydavatelství: Sunmark Publishing Inc.,Tokyo
Autor: Marie Kondo
Překlad: Šárka Kadlecová
Rok vydání: 2011



     Knih o úklidu najdeme na českém knižním trhu řadu. .Japonská odbornice na uklízení Marie Kondo ve své knize Zázračný úklid. Pořádek jednou provždy. Důsledná aplikace metody, kterou nabízí, podle ní přinese totální životní proměnu: „Jsem přesvědčená, že nastolení pořádku ve vašem domě vám pomůže objevit poslání, které osloví vaše srdce. Až si dáte dům do pořádku, začne skutečný život.“ Tvrdí, že díky ní budeme schopni „dosáhnout spokojenosti a zářit“.
      Autorka poskytuje i některé konkrétní návrhy, jak doma ukládat věci, spíše ale radí uchovávat jen takové, které nám dělají radost, a všech ostatních se prostě rychle zbavit. Všechny předměty stejné kategorie nabádá vyházet ze skříní na zem a radikálně je probrat. Některé její návody jsou přitom pro mnohé těžko aplikovatelné nebo působí zvláštně: po každém návratu ze zaměstnání například radí vyprázdnit obsah kabelky, aby si „odpočinula“ (pokud někdo střídá zavazadla, jde o moudrou radu, ale nikoli pro toho, kdo nosí stáže tentýž batoh). Nad jejím nabádáním zbavit se všech papírů i osobních dopisů, protože ty podle ní už splnily svůj účel tehdy, když jsme je dostali, se musí ježit vlasy archivářům… A vyhodit všechny návody k použití se také v některých případech může ukázat jako ne zcela rozumný nápad.
   Zbavené své fyzické podstaty budou proudit vaším světem jako energie, dávat ostatním věcem na vědomí, že jste mimořádný člověk, a vracet se k vám v podobě předmětů, které tomu, kým jste nyní, přinesou největší užitek a nejvíc štěstí. Kus oblečení se třeba vrátí jako nové, krásné šaty nebo se znovu objeví coby informace či nový vztah. Můžu vám slíbit jedno: Ať se rozloučíte s čímkoli, vrátí se vám to v přesně stejném množství – ale jen tehdy, když projevíte zájem.“ Proto Kondo svých čtenářům radí: až budete něco vyhazovat, nevzdychejte a neříkejte: „Ach jo, tohle jsem vůbec nepoužíval“ nebo „Promiň, že jsem se nikdy nedostala k tomu, abych tě nosila.“ Raději se máme s danou věcí rozloučit radostně se slovy jako: „Děkuju, že sis mě našla“ nebo „Šťastnou cestu a brzy na shledanou!“
Dle mého názoru je to opravdu poučná kniha aspoň pro mně. Našla jsem sama sebe. Jsem teď šťastnější, volnější. Určitě se tedˇ chci zaměřit na tuto literaturu :)
   Budu ráda za jakoukoliv reakci, ať už komentář nebo sdílení. 
                                                                                                       Xoxo Míla 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zero-waste

Je lepší koupit si knihu, nebo si jí vypůjčit?

Tohle je 10 věcí, které pochopí jen ti kteří nosí brýle.