Díl 1. Výlet za památkami

Ahojda všichni,

dnes bych vám chtěla napsat, o našem včerejším rodinném výletě. Celé dopoledne jsme prolenošili a pro blbly s přítelem. Pak jsme se šli jako vždy najíst, a rodiče že by jsme se mohli jet někam podívat. Tak přítel hned hledal na mobilu, kam by se mohlo jet, a co by mohlo být zajímavé pro nás všechny, tak řekl že by si chtěl splnit jen ze snů, a že by jsme mohli jet do Panenského Týnce do nedostavěného gotického chrámu Panny Marie.

Tak jsme vyjeli, a vzali jsme to po cestě na Kamenného Pastýře ( Menhir ). Tento kámen najdete asi zhruba kilometr od vesnice Klobuky. K tomuto Menhiru, se vážou pověsti. Kdysi byl údajně obklopen 6 až 12 menšími kameny, proto dostal název Kamenný Pastýř se stádem. Další pověst praví o tom že se jedná o skutečného Pastýře, kterému se zatoulaly jeho ovečky, on tak zoufale dlouho stál až zkameněl. A nejznámější povídka má teprve dojít do naplnění... Lidé v Klobukách věří, že Kamenný pastýř při každém zvonění v kostelíku postupuje o zrnko písku vpřed. Až prý příjde ke kostelíku, má údajně nastat konec světa. Ale co by to bylo za pověst, kdyby to nemělo i druhou stránku věci. Po každé když zazvoní na protější straně v Kokovicích, musí se kámen vrátit o zrnko zase zpět. A vy rozhodně neváhejte a vydejte se na obě kouzelná místa, nabije vás to pozitivní energií, která v životě s malými uličníky se hodí každý den.



Po té co jsme odjeli od Menhiru, jsme si to zamířili do nedaleké vesnice Panenský Týnec. Náš cíl byl jasný, nedostavěný gotický chrám Panny Marie. Když jsme přijeli na místo, všude okolo nás bylo hromada lidí, ale není se čemu divit, když to je jedno z vyhlášených míst, na pozitivní energii. Tak teď troška ta historie k tomuto úžasnému místu. Chrám skrývá plon záhad. Jedna z nich je například, že do dnes není známo kdy chrám byl přesně založen. Z největší pravděpodobností ho založil Plichta ze Žerotína, slavný bojovník, který bojoval po boku Římského, Anglického ale i Českého Krále Jana Lucemburského. Stavbu započal v roku 1316, po požáru roku 1322, se chrám už nedostavěl. Plichta dobře věděl, proč staví chrám na onom místě.

Chrám stojí na velmi léčivé pozitivní zóně, která má tvar kříže, tedy v místech kde se dvě zóny kříží, a tím se násobí síla energie. Tato energie má v chrámu odstraňovat, depresivní stavy, přinášet optimismus, dobrou náladu a také radost do života. Pohyb na tichto místech se především doporučuje lidem co mají maniodepresivní stavy, nedostatek sebevědomí, lidem co jsou přecitlivělí a nebo přemýšlí o sebevraždách. Energie vyzařující na tomto místě posiluje obranyschopnost, časté návštěvy se doporučují lidem kteří jsou po mozkové mrtvici nebo obrně a po veškerých úrazech hlavy. Chrám k sobě přitahuje citlivé lidi, starší lidi, ale také milence, kteří si v prostorách rádi zpívají a posedí v trávě. Důkazem toho jsou obřady v prostorách chrámu, také několik filmů se zde natáčelo, asi mezi ty neznámější může jmenovat, Kytice od K. J. Erbena a nebo pár záběru z filmu Juraje Jakubiska, Post Coitum.

Chrám se skládá z kněžiště 21 metrů dlouhého, 9 metrů širokého a přes 20 metrů vysokého. Z poměrně krátké západní třílodní části zbyly jen pouze jižní zeď s portálem, polovice zadní zdi a základy zdí ostatních. Ze čtyř lodních pilířů, byly tři zbourány a na čtvrtém částečně spočívá barokní zvonice. Ta byla nejspíše postavena až po požáru staré jehlancové věže v roce 1744, Jaroslavem z rodu Žirotínů.


Než jsme jeli úplně domů, vzali jsme to ještě přes starý větrný mlýn Donín, který jsem bohužel mohli jen vidět z poza plotu protože byl na soukromém pozemku. Poslední zastávkou našeho výletu byla zřícenina hradu Žerotín, kde z hradu zbyly jen dvě zdi poměrně vysoké, a jeden sklep údajně na švestky, ale co si budeme nalhávat, sklep na švestky v té době ?
Ale to už necháme na každém z vás ať si myslí po svém co by tam mohlo být.



Když bych měla shrnout dnešní výlet po památkách tak, se hodně podařil a jsem ráda, že jsme zase někam vyjeli všichni, a já se s vámi mohla podělit o zážitek z cesty.


                                                                                                                     Xoxo Míla

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zero-waste

Je lepší koupit si knihu, nebo si jí vypůjčit?

Tohle je 10 věcí, které pochopí jen ti kteří nosí brýle.